Geen omzet maar wel BTW-aangifte

Als je btw-plichtig ondernemer bent moet je altijd aangifte omzetbelasting doen. Of je btw-plichtig bent voor de omzetbelasting wordt door de belastingdienst beoordeeld als je je aanmeld als ondernemer bij de Kamer van Koophandel .
Na inschrijving in het handelsregister ontvang je van de belastingdienst een brief waarin staat of je ondernemer bent voor de omzetbelasting en wanneer je dan verplicht bent om btw-aangifte te doen .

Hele periode geen omzet

Als je bijvoorbeeld na de start van je onderneming , of door de coronamaatregelen of door ziekte of door een andere reden gedurende een heel btw-aangiftetijdvak geen omzet hebt gemaakt moet je in je btw-aangifte aangeven dat je nul euro btw af te dragen hebt .

Geen omzet maar wel BTW terugvragen

Heb je geen omzet gehad maar wel bedrijfskosten gemaakt dan kun je de aan jouw in rekening gebrachte omzetbelasting op die bedrijfskosten wel terugvragen . Het mag niet gaan over btw van privé-aankopen .
Je moet die bedrijfsuitgaven aan kunnen tonen met bonnen of facturen die jouw leverancier je verstrekt heeft met daarop apart vermeld de in rekening gebrachte btw .
Je krijgt dan omzetbelasting van de belastingdienst terug in plaats van dat je af moet dragen .

Voorkom boetes

Als je vergeet om btw-aangifte te doen dan ben je in verzuim . De belastingdienst kan je dan een verzuimboete opleggen. Ook als je geen btw hoeft af te dragen omdat je geen omzet gemaakt hebt moet je btw-aangifte doen . Doe altijd op tijd je aangifte omzetbelasting (als je btw-plichtig ondernemer bent) , zo voorkom je boetes .

Herinnering btw-aangifte doen

Als je wilt voorkomen dat je vergeet om btw-aangifte te doen dan heb ik nog een paar tips :

  • Je kunt een herinneringsmail krijgen van de belastingdienst .
  • Download de app BTW-Alert in de App Store of Google Play ( zie ook de website van de belastingdienst en zoek met de zoekwoord : app btw-alert
  • Zet de aangiftedatums in je (elektronische)agenda
  • Laat je boekhouder de aangifte verzorgen nadat hij alle gegevens gecontroleerd heeft

Opmerking : het woord “btw” (wat de afkorting is van het begrip : belasting over de toegevoegde waarde) betekent hetzelfde als het woord “omzetbelasting” . Deze woorden worden beiden gebruikt .

auteur : Hans Nientied , helpt  ondernemers met boekhouden en belastingaangiftes 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *