Btw-tarief wegwerpbekers en -bakjes

Sinds 1 juli 2023 gelden nieuwe regels voor wegwerpplastic.

Eten en drinken afhalen of bezorgen? Sinds 1 juli moet er extra betaald worden voor plastic wegwerpbekers en -bakjes. Ondernemers mogen die niet meer gratis weggeven. Ondernemers moeten bovendien een herbruikbare optie aanbieden.

Deze nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen.

foto by the blowup on Unsplah

Klanten betalen voortaan extra voor plastic wegwerpbekers en -bakjes. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij hiervoor vragen, maar als richtlijn geeft de overheid mee:

  • €0,25 voor een beker
  • €0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • €0,05 voor voorverpakte kleine porties groenten, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

Deze kosten moeten altijd apart op de kassabon worden vermeld.

Btw-tarief berekenen over wegwerpbekers en -bakjes

Over de verkoop van wegwerpbekers en -bakjes moet btw worden betaald. Anders dan eerder gecommuniceerd door andere partijen, geldt hiervoor niet standaard het hoge tarief van 21%.

Leidend is het product dat in de wegwerpverpakking zit. Dit betekent dat voor de verpakking hetzelfde btw-tarief geldt als voor het product dat wordt verkocht. Wordt er bijvoorbeeld een wegwerpbeker met koffie of frisdrank verkocht? Dan moet er 9% btw betaald worden voor de wegwerpbeker. Het tarief voor de beker en de frisdrank. Maar wordt er bijvoorbeeld een wegwerpbeker met wijn of bier verkocht? Dan geldt dat er 21% btw betaald moet worden voor de beker. Het tarief voor alcoholhoudende dranken.

Het btw-tarief van de verpakking volgt het btw-tarief van de inhoud van de verpakking.

bron: belastingdienst/nieuwsberichten/sinds 1 juli 2023 nieuw regels voor wegwerpplastic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *