De juiste strategie

Een wetsvoorstel voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is in de maak. Demissionair minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) op 12 juni in internetconsultatie gebracht.

Een grote groep zelfstandigen verzekeren zich niet voor arbeidsongeschiktheid omdat dit te duur is of omdat zij niet geaccepteerd worden voor zo’n verzekering door hun leeftijd of een medische aandoening.

De BAZ is uitgewerkt aan de hand van drie uitgangspunten: betaalbaar, uitlegbaar en uitvoerbaar. De wet is als volgt vormgegeven:

De BAZ zal niet gelden voor zelfstandigen die geen winst uit onderneming hebben maar resultaat uit overige werkzaamheden. Ook zal de BAZ niet gelden voor directeur grootaandeelhouders (dga’s).

Met deze wet hoopt minister van Gennip een basisvangnet te bieden bij arbeidsongeschiktheid , zodat mensen door arbeidsongeschiktheid niet zomaar in de bijstand kunnen belanden.

bron: rijksoverheid.nl nieuwsbericht 11 juni 2024

Deze blog is geschreven door Hans Nientied, erkend Register Belastingadviseur die zelfstandig werkt onder de naam: Administratiekantoor JMNAdvies. (zzp administratiekantoor gevestigd te Schiedam).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *