Voorjaarsnota 2022

De Voorjaarsnota bevat een bijwerking van de begroting van 2022, en de plannen voor 2023 en verder. Het kabinet bracht op 20 mei 2022 de Voorjaarsnota uit. Om het begrotingstekort terug te dwingen zijn een aantal maatregelen voorgesteld, kortom het kabinet moet bezuinigen. Dit bezuinigen zal uitdraaien op het verhogen van allerlei belastingen en het terugdraaien van eerder afgesproken belastingverlagingen.

Het heffingsvrij vermogen in box 3 zal niet worden opgehoogd zoals eerder was afgesproken in het coalitieakkoord.

Het tarief van box 2, dit is het inkomen uit aanmerkelijk belang wat nu 26,9% is, zal worden opgedeeld in meerdere tarieven. De eerste €67000,- zal belast worden tegen 26% en het meerdere tegen 29,5%. Voor de veelverdieners is dit een belastingverhoging.

De eerste schijf voor het tarief van de vennootschapsbelasting zal eerder eindigen, namelijk bij €200.000,- dit is nu nog €395.000,-. Weer een belastingverhoging voor de ondernemer met een goedlopende zaak.

De inkomensondersteuning voor de AOW wordt stapsgewijs afgebouwd.

De voorgestelde verhoging van de ouderenkorting gaat niet door.

De FOR (fiscale oudedagsreserve voor IB ondernemers) zal op 1 januari 2023 worden afgebouwd. Vanaf die datum kan de ondernemer geen bedrag meer toevoegen aan deze oudedagsreserve. De FOR die de ondernemer al heeft opgebouwd kan wel blijven staan.

De complete Voorjaarsnota is te downloaden op de website van de rijksoverheid onder > documenten > kamerstukken > voorjaarsnota 2022 (pdf van 181 pagina’s).

auteur: Hans Nientied, eigenaar administratiekantoor JMNAdvies voor hulp met boekhouden, belastingzaken en toeslagen. Hans Nientied is lid van Het Register Belastingadviseurs.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *