Als je als zzp-er inkomsten hebt kun je je afvragen of je deze op moet geven als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden. Ik benadruk dat dit artikel gaat over het beoordelen van deze inkomsten voor de inkomstenbelasting, voor de omzetbelasting gelden andere criteria.
Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Als je met jouw werkzaamheden deelneemt aan het economisch verkeer en daarmee winst maakt is er sprake van een bron van inkomsten. Voor de inkomstenbelasting zijn er drie bronnen van inkomsten :
- Winst uit onderneming
- Loon uit dienstbetrekking
- Resultaat uit overige werkzaamheden
Bent je ondernemer dan vallen je inkomsten onder nr 1.
Ben je in loondienst bij een werkgever dan vallen je inkomsten onder nr 2.
Ben je geen ondernemer en werk je ook niet in loondienst dan vallen je inkomsten onder nr 3.
Of je in loondienst werkt of als zelfstandige zal je meestal wel duidelijk zijn, (het vraagstuk over eventuele schijnzelfstandigheid laat ik in deze blog buiten beschouwing)
Deze blog gaat over de vraag of je ondernemer bent of resultaatgenieter. Voor het berekenen van de winst maakt dit niet uit, echter voor het berekenen van de af te dragen inkomstenbelasting maakt dit een groot verschil. De ondernemer kan namelijk gebruik maken van vele aftrekposten die alleen van toepassing zijn op ondernemers en niet op resultaatgenieters.
Of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting hangt af van vele feiten en omstandigheden, de volgende vragen kunnen van belang zijn:
- Maak je winst of is het aannemelijk dat je dat in de toekomst gaat maken?
- Heb je kapitaal geïnvesteerd in je onderneming?
- Kun je je werkzaamheden zelfstandig uitvoeren, met andere woorden als de opdrachtgever kan bepalen hoe en wanneer je je werk uitvoert ben je waarschijnlijk niet zelfstandig maar is sprake van een gezagsverhouding.
- Kun je jezelf laten vervangen door een derde of ben je verplicht de werkzaamheden persoonlijk uit te voeren?
- Hoeveel tijd steek je in je onderneming? Dit is belangrijk voor het “urencriterium”.
- Hoeveel opdrachtgevers heb je? Hoe meer opdrachtgevers je hebt hoe minder afhankelijk je bent van iedere opdrachtgever op zich.
- Maak je reclame, heb je een internetsite, gebruik je eigen briefpapier?
- Loop je ondernemersrisico en ben je aansprakelijk voor schulden gemaakt door of namens je onderneming?
Al bovenstaande vragen hoeven op jou niet van toepassing te zijn, de belastingdienst zal iedere belastingplichtige voor het ondernemerschap op zich beoordelen. Een combinatie van bovenstaande vragen zal van belang zijn , echter iedere situatie is uniek (een standaardantwoord of sprake is van ondernemerschap is niet te geven).
Dienstbetrekking
Als geen sprake is van ondernemerschap zal de belastingdienst vervolgens beoordelen of sprake is van een dienstbetrekking, de opdrachtgever zal dan de inkomsten moeten aangeven als loon en loonaangifte moeten doen.
Resultaat uit overige werkzaamheden
Als geen sprake is van ondernemerschap en je bent ook niet in loondienst worden je inkomsten belast als resultaat uit overige werkzaamheden. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je naast je baan in loondienst voor derden freelancewerkzaamheden verricht. Deze freelancewerkzaamheden worden dan belast als resultaat uit overige werkzaamheden naast het salaris waar je werkgever de belasting over afdraagt. Over het resultaat dat je met je freelancewerkzaamheden verdient dien je zelf of je belastingadviseur aangifte inkomstenbelasting te doen.
De informatie in blogs op deze website zijn niet bedoeld als fiscaal advies. Ondanks de zorgvuldige samenstelling ervan kan jmnadvies geen enkel aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele vergissingen of onvolledigheden.
Auteur; Hans Nientied RB, eigenaar administratiekantoor JMNAdvies, lid Register Belastingadviseurs.