Nieuwe btw-regels bij verkopen naar het buitenland per 1 juli 2021

Bent u ondernemer en verkoopt u goederen op afstand , u heeft bijvoorbeeld een webshop ? Dan gelden voor u de nieuwe Europese btw-regels .

Tot 1 juli 2021 had ieder EU-land een eigen omzetdrempel voor de btw . Bleef u beneden die drempel , dan diende u bij leveringen aan particulieren in het buitenland de Nederlandse btw in rekening te brengen .
Per 1 juli 2021 komen de omzetdrempels per EU lidstaat te vervallen . Er komt één omzetdrempel van €10.000,- per kalenderjaar voor alle leveringen aan EU landen tezamen .

Wordt uw omzet meer dan €10.000,- dan dient u het btw-tarief van het land van uw klant in rekening te brengen . Deze buitenlandse btw dient u ook in dat buitenland af te dragen .
Dus levert u producten aan bijvoorbeeld Nederland en Duitsland , dan dient uw administratie zo ingericht te zijn dat er zowel met Nederlandse als Duitse btw gefactureerd wordt .

btw aangifte doen

U kunt de door u in rekening gebrachte btw op twee manieren afdragen ;
– U kunt per land aangifte doen in dat land , u dient zich dan in ieder land als ondernemer te registreren .
– U kunt gebruik maken van de “Unieregeling” .



De Unieregeling

Bij de Unieregeling kunt u ieder kwartaal bij de Nederlandse belastingdienst uw btw-aangiftes voor verschillende landen per kwartaal indienen . Dit heet het éénloketsysteem , ook wel OSS (one stop shop) genoemd . U dient zich wel aan te melden bij dit éénloketsysteem , btw registratie in andere EU landen is dan niet nodig .

Het aanmelden bij het éénloketsysteem (OSS regeling) verloopt via “mijn belastingdienst zakelijk”. Helaas is voor het gebruik van dit Europese éénloketsysteem de software van de belastingdienst nog niet gereed .
Daarom heeft de belastingdienst het project “noodspoor” opgetuigd . In plaats van de btw-aangifte rechtstreeks vanuit uw boekhoudpakket ( of dat van uw administratiekantoor ) in te dienen , moeten de aangiftegegevens nog handmatig ingevoerd worden . Dit kan vertraging en waarschijnlijk extra werk met zich meebrengen .

Ik wens de belastingdienst alvast veel succes met het updaten van de systemen , uiteindelijk verlenen zij wel een goede service voor de Nederlandse EU ondernemer .

Dit artikel was zeer beknopt en zeker niet volledig , het dient eigenlijk alleen om internationaal leverende ondernemers zoals kleine webshopeigenaren erop te attenderen dat de btw regels met betrekking tot leveringen buiten Nederland wijzigen . Voor meer uitgebreidere uitleg verwijs ik u naar de website van de belastingdienst , of raadpleeg uw boekhouder ( of accountant , belastingadviseur ) .

Dit artikel is geschreven door Hans Nientied , eigenaar van administratiekantoor JMNAdvies.nl , en is alleen bedoeld ter informatie , u kunt er geen rechten aan ontlenen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *