Kabinet neemt eerste stappen
Het kabinet voert meerdere maatregelen door om het toeslagenstelsel op korte termijn gebruiksvriendelijker te maken. Zo wordt onder andere de termijn voor het aanvragen van huurtoeslag , zorgtoeslag en kindgebonden budget verlengd.
Jaarlijks maken zo’n 6 miljoen huishoudens gebruik van toeslagen, maar velen vinden het huidige systeem te ingewikkeld. Met het wetsvoorstel “Verbetermaatregelen Toeslagen” wil de overheid het het systeem van toeslagen vereenvoudigen en praktische knelpunten aanpakken.
Wat verandert er in het toeslagenstelsel
Langere aanvraagtermijn:
De aanvraagtermijn van de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget wordt verlengd naar 31 december van het volgende jaar. Dit is makkelijker te onthouden dan de oude deadline van 1 september en geeft meer tijd om alle inkomensgegevens duidelijk te hebben.
Beter partnerbegrip:
Situaties waarin de partner bijvoorbeeld wordt vermist , vastzit of niet in Nederland geregistreerd staat (zoals bij erkende vluchtelingen) , worden beter toegepast, zij krijgen de toeslagen die horen bij de feitelijke situatie als alleenstaande.
Geen onvoorziene terugvorderingen meer:
Toeslagen worden niet langer met terugwerkende kracht aangepast als gevolg van bepaalde besluiten van andere instanties die voor mensen niet voorzienbaar waren. Dit voorkomt onverwachte schulden.
Afschaffing rente op nabetalingen:
Er wordt geen rente meer gerekend op terugvorderingen of nabetalingen, zodat het financiële plaatje eenvoudiger en eerlijker wordt.
Geen verzuimboetes meer:
Wie een fout maakt, hoeft niet meer bang te zijn voor een boete. De menselijke maat moet weer centraal staan. Vergissen mag.
Bovenstaande maatregelen om het toeslagenstelsel op korte termijn te verbeteren zijn tot stand gekomen op basis van signalen van burgers, uitvoeringspartners en maatschappelijke hulpverleners.
bron: rijksoverheid
auteur: Hans Nientied , erkend Register Belastingadviseur die zelfstandig werkt onder de naam : JMNAdvies administratiekantoor gevestigd in Schiedam
De informatie op deze website is puur informatief en is niet bedoeld als advies. U kunt er geen rechten aan ontlenen.